groepsfoto team widb

Winterse verrassing in GaiaZOO

Samen met de zoölogisch manager, een fotograaf en columnist lopen we een rondje door GaiaZOO. We praten over hoe mooi de dierentuin in de winter is en hoe de dieren uit het Taiga gebied juist nu in de winter in hun element zijn. We stoppen even bij de Prezwalski paarden en kijken naar de dikke wintervacht die hen beschermd tegen de gure kou op de kale Mongoolse steppe. In het verblijf ernaast lopen houden we ooievaars en Europese kraanvogels. Als we langs lopen beginnen de kraanvogels te roepen. We refereren naar afgelopen jaar, toen zo’n 200 kraanvogels over GaiaZOO vlogen. Opmerkelijk is dat we ze dit jaar nog helemaal niet hebben gehoord, niemand van ons.

Bijzonder moment

We nemen afscheid van onze gasten. Ik begeleid hen richting de uitgang en ga daarna zelf op weg terug naar kantoor. Het is rond half vier in de middag, de meeste bezoekers zijn al richting huis, dus het is rustig in het park. Ik hoor mijn telefoon gaan, mijn collega met wie ik net heb gesproken. Hij zal wel iets vergeten zijn. Op het moment dat ik opneem realiseer ik me waarom hij mij belt. De eerst stille omgeving vult zich met het onmiskenbare geluid van een groep kraanvogels!!

“Boven de leeuwen!” Hoor ik hem nog roepen, waarna hij ophangt en zelf geniet van de bijzondere gebeurtenis. Ik tuur naar de lucht, probeer het geluid te volgen. Natuurlijk heb ik juist op dit moment geen sleutels bij me en kan ik niet door het hek dat voor me staat. Maar dan krijg ik ze in mijn blikveld! Een groep van ongeveer 50 Europese kraanvogels vliegt over GaiaZOO. Mijn geluk kan niet op wanneer ze nog een rondje maken en daarna doorvliegen naar hun bestemming, waar die ook mag zijn.

Ik hou ervan hoe verrassend de natuur kan zijn en ik in een dierentuin werk waar je zoveel unieke inheemse diersoorten tegen het lijf kan lopen. Kom een keer langs in GaiaZOO en ervaar het zelf!

Foeragerende Europese kraanvogel