groepsfoto team widb

Veldgids over mensen

De mens is misschien wel de meest vreemde diersoort op aarde. Er zijn vele soorten die men kan onderscheiden door middel van uiterlijke kenmerken en gedrag. In een winkeltje in Antwerpen viel mijn oog op het boek ‘De people spotters guide’. Dit pareltje kon ik, als groot natuur- en BelgiĆ« fan, natuurlijk niet laten liggen.

De people spotters guide is een veldgids om mensen in het wild te herkennen. Het boek beschrijft de typische uiterlijke kenmerken, de habitat en het foerageer- en baltsgedrag van de homo sapiens. De meeste soorten zijn we allemaal wel eens tegengekomen; het identiek geklede ANWB-echtpaar, de man met een oorvagina, het eenzame kattenmens, de vrouw met getekende wenkbrauwen, de crocs-met-sokken-mens en ga zo maar door. Er wordt zelfs een hoofdstuk gewijd aan het spotten van spotters.

Hoe herken je een vogelspotter?

Per soort die je in het wild tegenkomt, scoor je punten. Wetenschappelijke namen als homo intimitatus publicus (de openbare kusser) en homo festivalitis (de festivalganger) zetten de puntjes op de i. Lang verhaal kort, deze veldgids is een absolute aanrader voor ieder die zich in deze bizarre diersoort wil verdiepen.

Speciaal voor de liefhebber een voorproefje van de soort ‘De spottende mens’ (homo visualis obsessivus). ”Een kolonie vogelspotters bestaat gemiddeld uit acht tot tien gepensioneerde mannetjes. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat binnen een kolonie een sterke hiĆ«rarchie heerst. Wanneer een individu een roodstaartbuizerd verward met een gewone buizerd, moet hij dat bekopen met verstoting uit de kolonie.”