groepsfoto team widb

The Swedish Dream

Ik kan mijn ogen niet geloven…Heel stil staan we in het dichte struikgewas, alleen een zucht wind kan ons nog verraden. Mijn camera heb ik in de aanslag, maar ik durf de lenskap er bijna niet af te halen. Oke, heel zachtjes dan maar, klik, klik. Gelukkig, hij is los…

Dat is het moment dat ik mij voorstel als we in de auto zitten en richting de Hunneberg in Zweden rijden. We gaan namelijk op zoek naar elanden.
Het moment heb ik al meerdere malen in mijn hoofd afgespeeld. Alleen is de uitkomst telkens anders. Het is midden juni, dus niet het perfecte moment om elanden te spotten. Ons enige voordeel is dat de Hunneberg blijkbaar een elanden hotspot is, dus gaan we met volle moed op pad. Aangekomen op locatie is het alles wat ik me had voorgesteld, wat een prachtig gebied!

De Hunneberg in Zweden

Eenmaal uit de auto wacht ons een pad van enkele verweerde houten planken dat in de dichte begroeiing verdwijnt. Het is erg droog geweest in Zweden, dus de houten planken die als brug moeten dienen over moerasachtige stukken, zijn bijna niet meer noodzakelijk. Toch blijven we er braaf op lopen, want je weet het maar nooit (drijfzand enzo).
Na 30 minuten wandelen komen we aan bij een aangelegd stuk natuur, een plas/dras met graskluiten. Ik had er al over gelezen. Dit is speciaal aangelegd voor de bijzondere biodiversiteit die in dit moeras leeft. Heel in de verte zie ik mannelijke wintertalingen rusten, een vrouwtje met pullen komt ook nog voorbij. Een nieuwsgierige grauwe vliegenvangen komt op een takje naast ons zitten en kijkt toe, terwijl ik sta te prutsen om hem goed op de foto te zetten. We zijn letterlijk omgeven door natuur! Beter kan het niet, denk je dan.

Takje van geluk

Om op de ‘eland’ locatie te komen, een langwerpig meer vol waterplanten, ploeteren we nog een eindje verder. Ik kan mijn enthousiasme bijna niet meer bedwingen als het meer eindelijk op de gps verschijnt. Maar, ik moet stil blijven, denk ik bij mezelf. Nog enkele meters verwijderd van de perfecte uitkijkspot en dan… KNAK, een dikke tak breekt onder mijn voeten. Precies op dat moment hoor ik het onmiskenbare geluid van Europese kraanvogels die opvliegen! Mijn camera had ik gelukkig al in de aanslag en ja hoor, ze staan erop! Dat geluk is ook weer opgebruikt voor vandaag. Nog even kijken we naar de kraanvogels die al sputterend verdwijnen aan de horizon; sorry guys!

Lucky shot!

Na deze korte (geniale) onderbreking staan we dan eindelijk aan de rand van het moeras waar het moet gebeuren. Samen met mijn vriend speur ik de bosrand af. Elke afwijkende kleur wordt grondig geïnspecteerd en elke vierkante meter waterplant wordt bekeken. Gretig lopen we verder aangezien de eerste locatie geen eland in het vizier heeft opgeleverd. Meerdere plekken volgen, maar langzamerhand wordt onze grootste angst toch werkelijkheid…

Nadat onze zoektocht naar elanden helaas niks heeft opgeleverd, lopen we terug maar terug richting de auto. Toch besluiten we om de route langs het water te blijven volgen, iets minder snel, maar hé, you never know!
Juist op het moment dat we terug willen keren naar het hoofdpad zien we ze waden door het water… De kraanvogels die eerder voor ons wegvlogen lopen nu rustig rond tussen de waterlelies in een prachtig stuk van het moeras. Samen eten ze van de waterplanten en zijn ze zich er totaal niet van bewust dat wij genieten van hun bijzondere aanwezigheid. Ik zou nog uren kunnen blijven kijken, maar ondertussen is het al rond 23:00uur in de avond en tijd om te gaan.

Koppel Europese kraanvogels

Dat is wat natuur zo geweldig maakt in mijn ogen. Je hoopt op iets wat je denkt dat gaat gebeuren, maar dan heeft moeder natuur een prachtig ander moment voor je inpetto. Voor mij betekend dit ook dat ik weer terug zal gaan naar Zweden om dan toch echt een eland in het wild te zien! Geen slecht vooruitzicht lijkt me zo. Voor nu ga ik genieten van de mooie foto’s met een lepeltje chocolat moose. Oh, en voor jullie nog een foto, gewoon omdat Zweden GEWELDIG MOOI IS! Zweden, je bent geweldig!