groepsfoto team widb

Roadkills door de wintertijd

Mijn maten en ik hadden gewerkt op het dancefestival Defqon en reden terug naar huis. Met zeven mannen in de auto kun je je voorstellen dat het een gezellige en chaotische bende was. ”Mart, er stak een egel over en je bent vol over hem heen gereden!” schreeuwt een van mijn maten plotseling. Ik keek hem verontwaardigd aan in de binnenspiegel. Ik vroeg aan de rest of zij ook een egel hadden gezien. Een vraag die ik achteraf nooit had moeten stellen…

Familiemoord

Alle koppies zaten synchroon ja te knikken. Ik kreeg de ene opmerking na de andere. Uiteindelijk werd het verhaal zo erg gemaakt, dat door mijn actie een heel egelgezin aan hun lot was overgelaten. Volgens mijn vrienden was de egel die de weg overstak, een moeder die op zoek was naar voedsel voor haar babyegeltjes. Ze zouden nu allemaal verhongeren.

Prikkers in de autoband

Dit verhaal achtervolgt mij al mijn hele leven. Zo erg dat ik dat ik zelfs vandaag de dag nog foto’s toegestuurd krijg van aangereden egeltjes; of ik daar toevallig ook in de buurt was. Ik kon helaas niet ontkennen dat ik inderdaad een egel had aangereden. Uit mijn autobanden staken egelstekeltjes.

Dodelijke wegen

Een dier aanrijden is de nachtmerrie van iedere natuurliefhebber. Ik herinner me dat ik samen met mijn oma onderweg was naar Drenthe. Langs de kant van de weg, lag een beest dat het formaat had van een grote hond. We parkeerden de auto. Het bleek een das te zijn, waar ik erg van onder de indruk was. Helaas is het een feit dat er iedere dag dieren worden aangereden. Bunzingen, marters, otters, vossen, reeën, hazen noem het allemaal maar op. Om maar te zwijgen over de ontelbare insecten die tegen onze voorruiten uiteenspatten.

Wintertijd?

De overgang van zomer-naar de wintertijd zorgt niet alleen voor meer aanrijdingen tussen voertuigen. Ook het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe. Er is namelijk niemand die dieren vertelt dat wij mensen een uur later naar huis rijden. Wilde dieren kennen geen winter- en zomertijd. Ze moeten hier aan wennen en hun gedrag aanpassen op het nieuwe dagritme van de mens. Helaas gaat dit niet zonder slag of botsing. Ik wil graag iedereen met een auto waarschuwen. Door mijn egeltrauma rijd ik nu veel bewuster. Ik wil mijn vrienden bedanken en beloof plechtig om nooit, maar dan ook nooit meer een moederegel aan te rijden, thanks maten.

Das gedood in verkeer met oma