groepsfoto team widb

Ree of hert?

Dames en heren, dit is de intercity van Leeuwarden naar Rotterdam Centraal” klinkt het uit de speakers van de treincoupé. Het is vrijdagmiddag 15.44 uur. Dit traject leg ik bijna wekelijks af. Turend uit het raam, zie ik een buizerd, biddend boven het weiland hangen. Een prachtig gezicht om te zien. Even later zie ik de sprong reeën, die ik iedere week in het weiland zie staan bij Grou. “”Kijk hertjes,” zegt de mevrouw tegenover mij zit tegen haar zoontje van een jaar of tien. Niet alleen het kind kijkt naar de ‘hertjes’. Ook de andere mensen in het treinstel zien de prachtige dieren in het veld staan. “Mevrouw, wist u dat dit reeën zijn?” vraag ik. Ze schudt haar hoofd. Het jongetje vraagt aan mij wat het verschil is en luistert aandachtig terwijl ik dit uitleg. Ik vraag of hij het begrijpt. Hij knikt van ja.

Hij heeft nog één vraag aan mij. “Zijn reeën zeldzaam dan?” Ik vertel dat dat niet zo is. “Er zijn er heel veel in Nederland, let maar eens goed op in de trein. Ik weet zeker dat we er meer gaan zien.” Na het volgende station staat weer een grote sprong reeën, zoals altijd. Het jongetje roept trots: “Kijk meneer, reeën!” Ik zeg tegen hem “Goed zo kerel, jij snapt het!” Tijdens mijn treinreis zie ik nog meer reeën, maar ik vergeet de blik van die jongen niet, zo trots dat hij was.

Zo’n zelfde situatie deed zich laatst voor in onze groepsapp. “Wat een gave foto van een edelhert”, stuurde Jillian. “Dat is een damhert,” reageerde ik. Gelukkig staat het nog niet op Instagram. Bij de volgende foto die werd gestuurd, duurde het even. Uiteindelijk werd er gestuurd: ”Wat een toffe foto met die edelherten.” Goed zo kerel, jij snapt het!

Wil jij ook weten wat het verschil is tussen een hert en een ree? Kijk dan maar eens goed naar het onderstaande plaatje!

Bron: Staatsbosbeheer