groepsfoto team widb

Paard sjanst met schotse hooglanders

Er gaat niets boven een mooi buitenritje met de knol. Als ik met Wallace a.k.a. ‘verzorgpeerd’ op pad ben, is het hoofddoel niet perse om wildlife te spotten. Het levert soms wel bijzondere momenten op. Hier mijn top drie.

Onzichtbaar te paard

Aan de rand van de hei stonden een stuk of vijf reeën te grazen. Paard en ik volgden onze route kwamen steeds dichterbij. Tot mijn verbazing bleven ze gewoon dooreten. Als ik de reeën tijdens het wandelen tegenkom en ze zien me, vluchten ze altijd direct weg. Dit trek ik me niet persoonlijk aan, hoor. Op een gegeven moment was de ree zo dichtbij, dat ik hem -als mijn arm twee keer zo lang was- zou kunnen aaien. Ik denk dat de reeën alleen het paard zien en niet dat ik er bovenop zit. Zo’n gras-etend paardenbeest is natuurlijk geen bedreiging voor ze, geen reden om weg te rennen. Het voelde alsof ik onzichtbaar was. Heel gaaf.

Wandelende slangendetector

Tijdens een rit in het bos, waren we net een flink stuk aan het draven. Teugels lekker losjes en Wallace had een flink tempo. Totdat. BAM. Ik bijna van mijn paard viel. Uit het niets stond hij stil, met grote neusgaten en een bizar snelle ademhaling. Verbaasd probeerde ik het paard de andere kant op te sturen maar er zat geen beweging in. Bevroren paard. Een meter of twee verder zag ik iets bewegen op het pad. Nu snapte ik de noodstop. Het was een slang. Hij was een kleine meter lang, donker van kleur en met om zijn kop een wittige band. Ik denk een ringslang.

Schotse hooglanders versieren

Toen ik voor een van de eerste keren naar de Zuiderheide (tussen Hilversum en Laren) ging, zag ik de Schotse hooglanders in de verte al staan. Meestal probeer ik ze te ontwijken, maar nu moest ik er echt door om verder te kunnen. Ze stonden met zijn allen op en rond het ruiterpad waar ik langs moest. Shit. Ik weet dat ze vrijwel nooit wat doen, maar die grote hoorns staan me toch niet zo aan als ik er langs moet. Hoe zouden ze reageren op een paard die hun pad kruist? Er is maar één manier om daar achter te komen: doen. Nu had ik werkelijk met ieder mogelijk rampscenario rekening gehouden, maar dit had ik niet verwacht. Wallace begon enthousiast te hinniken en overdreven te lopen. De charmeur.