groepsfoto team widb

Masterclass Natuurfotografie

Als je zo’n dikke uitslover aso camera hebt, is het wel handig als je weet hoe je ‘m moet gebruiken. Om die reden hadden Lieke en Jillian zich opgegeven voor de Masterclass Natuurfotografie- en film. Oh, en: we werden voor het eerst herkend! Beroemde beestjes, yeah.

Fotowandeling met 100 mensen

Van tevoren was er een IVN fotowandeling in het Hilversumse Spanderswoud, een bos dat Lieke op haar duimpje kent. Het was een ontzettend populaire activiteit waar wel 100(?) mensen op af kwamen. Helaas een dikke bummer voor Jillian, want ook al heb je een cameralens van een halve meter, met zo’n grote groep waren alle vogels in no-time gevlogen. De paddenstoelen waren wel een groot succes. We hebben zelfs de paddenstoel van het jaar op de foto gekregen: de biefstukzwam! Ook waren er rodekoolzwammen, kleverige koraalzwammetjes en weet-ik-veel-hoe-die-heten-boleten. De IVN’ers die het organiseerden liepen rond en gaven tips. De fotografen lagen overal op de grond en in bosjes om de paddo’s zo goed mogelijk te schieten. Stiekem was dat nog leuker om naar te kijken dan de paddenstoelen.

Een klein beetje beroemd

Tijdens de excursie raakten we in gesprek met fotografe Heleen Leonie, die erg actief is op instagram. Ze herkende ons WIDB account. Toch een mijlpaal; een mini moment of fame 😉 Hartstikke tof om zo in contact te komen met iemand die dezelfde passie deelt.

Masterclass masters

Nadat Jillian bijna was verongelukt (Lieke was zo aardig om haar fiets met losse handvatten uit te lenen), fietsten we naar Beeld en Geluid voor de masterclass. Daar kreeg iedereen feedback op de foto’s die net tijdens de excursie werden gemaakt. De enige persoon die wél een specht had gefotografeerd, was telaat en had dus het geluk nog even van de rust in het bos te genieten. Iedereen jaloers natuurlijk. Natuurfilmers Willem Berents en Melanie Silvia Kutzke van Veldkijker vertelden over hun camerawerk in het veld. Zij werkten onder andere mee aan de bioscoopfilm’ ‘Holland, Natuur in de Delta.’ Het was geniaal om te zien dat het leven van een natuurfilmer niet over rozen gaat, maar wel over rupsen (lees: dagenlang bijna niet slapen en constant gefocust zijn op één beestje). Kortom: een dag met weinig foto’s, maar veel inspiratie.