groepsfoto team widb

In de ban van de ring

Waarom hebben vogels een ringetje om hun poot? En hoe doe je dat? Dat lees je in deze blog, want Natuurliek neemt een kijkje in de keuken bij vogelringstation Het Gooi!

Zondag spreek ik om 05:15 af met vogelaar Christian om samen naar het ringstation te fietsen. Zo kon ik niet verdwalen (dacht ik), maar zelfs mét Google Maps was het raak. Uiteindelijk komen we iets later -maar dus nog steeds achterlijk vroeg- aan in Oud Valkeveen. Normaal is dit gebied niet toegankelijk, maar de ringers hebben een speciale vergunning. De netten stonden gisteravond al klaar, maar nog dicht. ’s ochtends worden de netten opengezet. De rest van de vogelringgroep loopt ergens in het hoge riet tussen het orkest van zangvogels om de vogels te verzamelen.

Vogels bevrijden!

Er staan een stuk of tien netten waar de vogels in vliegen. Eigenlijk voelt het een beetje als ‘stropen’ om ze zo te vangen. Maar de informatie die je ermee verkrijgt is ontzettend waardevol. Ik ben onder de indruk hoe snel en vakkundig Christian de vogels uit het net haalt. De meeste lijken nog aardig relaxed naar omstandigheden. Hij doet de vogels in de stoffen tasjes die ik draag. De mezen mogen in een apart zakje, omdat ze agressief zijn tegen de andere zangvogels. Het gekke is, dat ik zelfs als ik de vogel letterlijk in mijn hand heb, soms niet weet welke soort het is. Sommigen herken je juist aan het geluid of de vlucht. Het is wel erg bijzonder om ze eens van zo dichtbij te bekijken.

Zwartkop in net
Zwartkop in net

Inbreken op de vogelprivacywet

Als de eerste ronde is gedaan, nemen we de vogels mee naar binnen. Rudy en Harry geven ze een ring met een code, die klik je gewoon om het pootje heen met een tang. Een aantal vogels krijgt een geolocator om die licht opvangt, waaraan je aan de hand van de zonuren precies af kunt lezen waar op de wereld ie is geweest. Ook verzamelen de mannen zoveel mogelijk gegevens. Alles wordt nauwkeurig bijgehouden. Welke soort het is, of de vogel al eerder is gevangen, de leeftijd, het geslacht, de lengte van de vleugels, het gewicht, of ie last heeft van parasieten, hoe vet het diertje is en of de vogel een broedvlek heeft. Van dat laatste had ik nog nooit gehoord. Door de veertjes zachtjes aan de kant te blazen, kun je aan de buik zien of de vogel wel of niet aan het broeden is en zelfs of deze jongen heeft. Het vrijlaten van de vogels voelt wel erg goed 🙂

Vogels ringen
Vogels ringen

Superveel soorten

We herhalen hetzelfde rondje nog een aantal keer en vinden veel mooie soorten. Kleine karekiet (dat waren er zoveel dat ik nu ieder bruin vogeltje voor een karekiet aanzie), rietzanger, boomklever, merel, koolmees, pimpelmees, bosrietzanger, grote bonte specht (die vloog weer uit het net), zwartkop, zanglijster en een grote karekiet. Die laatste was nog niet gezien in het gebied waar we waren, mooi!

Meten is weten

De vogelwerkgroep ringt al meer dan 20(!) jaar in dit gebied. Door al deze gegevens structureel bij te houden, kan Sovon hier conclusies uit trekken over de algehele populaties. Maar ook voor het specifieke gebied waar ze meten. Bijvoorbeeld informatie over de conditie, voortplanting, waar ze broeden, overlevingskansen, waar de vogels heen trekken in het voorjaar en najaar en of ze bepaalde ziektes overbrengen. Nuttig dus!