groepsfoto team widb

Harrie Tak

Soms ben ik jaloers op mijn eigen baan. Afgelopen week mocht ik een bos planten… op een parkeerplaats! Samen met mijn collega’s van IVN en een hele groep overenthousiaste schoolkinderen, maken we een nieuw bos.

Bos in de stad

Een Tiny Forest is zo groot als een tennisveld en kan eigenlijk overal worden geplant. Zelfs midden in de stad Utrecht! De 600 boompjes van 40 verschillende soorten liggen al klaar. De hovenier heeft de grond al helemaal ready-to-plant gemaakt. De kinderen staan te trappelen om van start te gaan.

Planten maar!

Het zand vliegt in het rond en de boompjes worden mooi door elkaar gemixt. De verschillende boom-en struiklagen zorgen, net als in een écht bos, voor veel variatie. Of het nu waait of regent, het boeit de kinderen niet. Vol enthousiasme planten ze ‘hun’ boom. Als ik de school binnenloop om naar het toilet te gaan, stormt er een meisje op me af. ‘Mevrouw!! Bent u de boswachter?!’ Eerst een buitenpretje, nu een binnenpretje.

Waarom???

Je vraagt je vast af wat nou het nut is van een stukje bos in de stad. Zoals mijn collega Daan het altijd zo prachtig zegt: ‘je ziet vooral stoepen, stenen en straten’. Voor kinderen (en volwassenen) is een groene omgeving veel leuker en fijner. Er zijn meer voordelen; het is goed voor de waterafvoer, het klimaat, het is een belangrijke woon- en voedselplek voor dieren en planten, het is een ontmoetingsplek voor de buurt en scholen gebruiken het als buitenleslokaal. Bovendien scheelt het een pokkeneind reizen als je even een natuurmomentje wilt.

Gangster Tree

De bomen staan in de grond. Ieder kind mag zijn of haar eigen boom zelf een naam geven. Ze schrijven druk op de gekleurde kaartjes. Ik loop een rondje langs ‘Gekke Gerrit’, ‘Berky’ en ‘Gangster Tree’. Geweldig, die creativiteit! Ik heb mijn boom trouwens ‘Harrie Tak’ genoemd. Ik ga hem over een tijdje zeker opzoeken, om te kijken hoe groot deze meneer is geworden!

Wil jij ook een Tiny Forest in jouw buurt? Dat kan!
• Als toetje nog een liedje over bomen. Want bomen zijn relaxed!