groepsfoto team widb

Column: de grootste dierenvriend

Op het eerste gezicht zou je niet denken dat mijn broer een dierenliefhebber is. Hij is dol op vlees, draagt een leren jas en heeft geen flauw benul van het verschil tussen een bij en een wesp. Toch kunnen veel mensen een voorbeeld nemen aan deze grote natuurliefhebber.

Gaat ie niet, dan schaadt ie niet

Waar de klassieke natuurliefhebber soms dieren of het milieu kan schaden, spaart mijn broer de natuur. Je zult hem nooit betrappen op het dood pletten van een hulpeloos kevertje of het verstoren van broedende vogels. Hij zou namelijk niet dood gevonden willen worden in een bos, in de letterlijke én figuurlijke zin. Hoe meer mensen op hun vrije zondag de natuur betreden, hoe meer schade er ontstaat. Denk maar eens aan mensen die hun afval achterlaten, lawaai maken of vogelnesten verstoren om die schattige kleintjes op de foto te krijgen. Mijn broer, die zondags het liefst Man bijt hond kijkt in zijn onderbroek, is dus nog best diervriendelijk. Hij verstoort immers geen enkel dier.

Verwaarloosde keffertjes

Van huisdieren moet mijn broer al helemaal niks hebben. Zo kwam hij twee jaar na het overlijden van mijn konijn Dotje, tevens mijn steun-en-toeverlaat, jeugdliefde en levende knuffel, met de vraag of ‘’dat beest nog ergens in de tuin liep’’. Voor een dierenliefhebber is het niet te begrijpen dat iemand het liefst met een grote boog om een dier heenloopt. Maar bekijk het eens van de andere kant: hoeveel mensen hebben een huisdier, terwijl ze er eigenlijk niet voor kunnen zorgen? Hoe goed men het ook bedoelt , het gaat heel vaak mis. Om maar te zwijgen over de chihuahua’s die impulsief worden gekocht, omdat dochterlief het keffertje graag een roze truitje aantrekt. Door gebrek aan kennis, tijd of geld, worden veel huisdieren op deze manier het slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling. Gelukkig zou mijn broer het niet in zijn hoofd halen om in de buurt te komen van zo’n viervoeter, laat staan er een aanschaffen. Weer een ‘dierenvriend’ die zeventien katten in huis neemt (omdat ze allemaal zo lief zijn) minder.

Onbewust bewust

Hoewel hij deze dingen niet echt bewust doet, let hij wel bewust op andere dingen. Bijvoorbeeld op duurzaamheid. Hij neemt namelijk altijd dezelfde tas mee als hij boodschappen doet. Ik heb hem nog nooit betrapt op het kopen van een plastic tasje. Daar heeft hij namelijk geen geld voor.