groepsfoto team widb

Buizerdje pesten

Het ene moment wandel je rustig door het bos met gezellig fluitende vogels, het andere moment schrik je je kapot door een oorverdovend gekrijs: KRAH – KRAH – KRAH!!’ Als een stel ramptoeristen kijken mijn vriend en ik waar het het geluid vandaan komt. Een grote groep van een stuk of dertig kraaien maken een hels kabaal.

Kraaien op hol

Wat zou er aan de hand zijn? Ze fladderen onrustig door elkaar heen, waardoor het lastig is om te zien wat er precies op de grond gebeurt. Dan is het ineens duidelijk: een grote buizerd vliegt op, een grote groep luid schreeuwende kraaien achter hem aan. Het doet me een beetje denken aan zo’n natuurfilm uit Afrika. Dat je dan eerst een arme gnoe ziet die wordt opgejaagd door een sterke leeuw. Totdat de rollen ineens worden omgedraaid en de leeuw het slachtoffer wordt van een kudde dreigende gnoes.

De achtervolging

De buizerd maakt dat hij wegkomt, maar de kraaien hebben geen genade. Ze zetten de achtervolging in die nog tot diep in het bos te horen is. Tegen de tijd dat wij de ‘nieuwe’ plek van de buizerd en de kraaien hebben gevonden, taaien de kraaien al langzaam af naar hun oude plek.

Thuis ben ik benieuwd wat dit gedrag precies is. Ik lees dat dit kan zijn om het territorium te verdedigen. Een andere reden is dat kraaien en buizerds dol op hetzelfde voedsel; jonge vogels, mollen, muizen en kikkers. Niet gek dat ze daardoor ruzie krijgen om het lekkerste hapje!