groepsfoto team widb

BioBlitz: 24 uur lang soorten zoeken

Een Bio watte? Krijg ik vaak te horen wanneer mensen vertel over de BioBlitz. Het concept is vrij onbekend in Nederland. Ik ga je uitleggen waarom het zo tof is!

24 uur in de natuur

Een BioBlitz is een 24 uur durend onderzoek naar de biodiversiteit binnen een vastgesteld gebied. Hiermee wordt alles wat leeft, vliegt, zwemt, kruipt en sluipt bedoeld. Planten zijn het makkelijkst. Die vliegen tenminste niet weg. Het idee is ontstaan in Amerika. Daar wordt het vaak door onderzoekers en biologen georganiseerd. Dit jaar had ik het geluk om medeorganisator te zijn van dit grandioze evenement op werk. Het was tweede BioBlitz in GaiaZOO, maar wij zijn de enige dierentuin in Nederland die dit organiseert. Een dierentuin als locatie is uniek. Het is erg belangrijk om te weten wat er binnen het park leeft naast de rendieren, tapirs en gifkikkers. Meestal zijn mensen geïnteresseerd in het dier dat weer een nieuwe baby heeft uitgeperst. Niet in welke vogel er door de neushoornpoep hupst.

Iedereen onderzoeker

Tijdens onze BioBlitz deden er niet alleen externe onderzoekers mee. Het idee is juist op experts en locals met elkaar in contact te brengen, dit wordt ook wel Citizen Science genoemd. Gillende kinderen, geïnteresseerden uit de buurt en rimpelige natuurfreaks waren ook van de partij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en kennis). Doordat bezoekers tijdens de BioBlitz veel over soorten leren, worden ze bewust van de natuur in hun eigen omgeving. Sommige waren zo enthousiast, dat ze meteen na de BioBlitz naar een tuincentrum renden om een vlinderstruik te kopen.

Dierentuin by night

Experts gaven excursies over paddenstoelen, vlinders, libellen, spinnen en insecten. Omdat de BioBlitz 24 uur duurt, werd een nachtelijk ommetje niet overgeslagen! Met een huilende roedel wolven op de achtergrond, gingen we op zoek naar muizen en nachtvlinders. De spanning spatte er vanaf wanneer we in het pikkedonker, gewapend met zaklampen naar een muisvriendelijke val stonden te staren. De opluchting was groot toen er na een paar seconden een kleine rosse woelmuis nieuwsgierig in het zakje kroop. In de verte was de felle lamp van de nachtvlinders al te zien.

Padadadammm… de uitslag!

In totaal hebben zo’n 60 experts en de dierentuinbezoekers meer dan 537 soorten kunnen inventariseren en ingevoerd op Waarneming.nl.

De meest bijzondere vondsten;
– Iepenpage
– Das
– Groot avondrood
– Blote billetjeszam (jup, it’s for real)
– Grote bosmuis

Mijn hoofd heeft enorm genoten van de hoeveelheid soorten die we hebben gevonden. Mijn arm iets minder. Die had een  spontane ontmoeting met een kleine berenklauw… Ik daag jullie uit om zelf een BioBlitz te organiseren. Of kom de volgende keer gezellig langs in GaiaZOO om deze gave natuurervaring zelf mee te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *