Veldgids over mensen

De mens is misschien wel de meest vreemde diersoort op aarde. Er zijn vele soorten die men kan onderscheiden door middel van uiterlijke kenmerken en gedrag. In een winkeltje in Antwerpen viel mijn oog op het boek ‘De people spotters guide’. Dit pareltje kon ik, als groot natuur- en België fan, natuurlijk niet laten liggen.

De people spotters guide is een veldgids om mensen in het wild te herkennen. Het boek beschrijft de typische uiterlijke kenmerken, de habitat en het foerageer- en baltsgedrag van de homo sapiens. De meeste soorten zijn we allemaal wel eens tegengekomen; het identiek geklede ANWB-echtpaar, de man met een oorvagina, het eenzame kattenmens, de vrouw met getekende wenkbrauwen, de crocs-met-sokken-mens en ga zo maar door. Er wordt zelfs een hoofdstuk gewijd aan het spotten van spotters. Hoe herken je een vogelspotter?

Per soort die je in het wild tegenkomt, scoor je punten. Wetenschappelijke namen als homo intimitatus publicus (de openbare kusser) en homo festivalitis (de festivalganger) zetten de puntjes op de i. Lang verhaal kort, deze veldgids is een absolute aanrader voor ieder die zich in deze bizarre diersoort wil verdiepen.

Speciaal voor de liefhebber een voorproefje van de soort ‘De spottende mens’ (homo visualis obsessivus).

”Een kolonie vogelspotters bestaat gemiddeld uit acht tot tien gepensioneerde mannetjes. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat binnen een kolonie een sterke hiërarchie heerst. Wanneer een individu een roodstaartbuizerd verward met een gewone buizerd, moet hij dat bekopen met verstoting uit de kolonie.”

De people spotters
De people spotters
Vogelspotter
Vogelspotter
De people spotters
De people spotters

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!