Ree of hert?

 

Door: Reespons

“Dames en heren, dit is de intercity van Leeuwarden naar Rotterdam Centraal,” klinkt het uit de speakers van de treincoupé. Het is vrijdagmiddag 15.44 uur. Dit traject leg ik bijna wekelijks af. Turend uit het raam, zie ik een buizerd biddend boven het weiland hangen. Een prachtig gezicht om te zien. Even later zie ik de sprong reeën, die ik iedere week in het weiland zie staan bij Grou. “”Kijk hertjes,” zegt de mevrouw tegenover mij zit tegen haar zoontje van een jaar of tien. Niet alleen het kind kijkt naar de ‘hertjes’. Ook de andere mensen in het treinstel zien de prachtige dieren in het veld staan. “Mevrouw, wist u dat dit reeën zijn?” vraag ik. Ze schudt haar hoofd. Het jongetje vraagt aan mij wat het verschil is en luistert aandachtig terwijl ik dit uitleg. Ik vraag of hij het begrijpt. Hij knikt van ja.

Hij heeft nog één vraag aan mij. “Zijn reeën zeldzaam dan?” Ik vertel dat dat niet zo is. “Er zijn er heel veel in Nederland, let maar eens goed op in de trein. Ik weet zeker dat we er meer gaan zien.” Na het volgende station staat weer een grote sprong reeën, zoals altijd. Het jongetje roept trots: “Kijk meneer, reeën!” Ik zeg tegen hem “Goed zo kerel, jij snapt het!” Tijdens mijn treinreis zie ik nog meer reeën, maar ik vergeet de blik van die jongen niet, zo trots dat hij was.

Zo’n zelfde situatie deed zich laatst voor in onze groepsapp. “Wat een gave foto van een edelhert”, stuurde Tjilp. “Dat is een damhert,” reageerde ik. Gelukkig staat het nog niet op Instagram. Bij de volgende foto die werd gestuurd, duurde het even. Uiteindelijk werd er gestuurd: “wat een toffe foto met die edelherten.” Goed zo kerel, jij snapt het!

Gelukkig faalt iedereen wel eens een beetje en zo ook de natuur. Daarom hebben wij een pagina De Faalhaas en zijn hiervoor nog op zoek naar leuke en unieke foto’s van awkward natuurmomenten. Heb jij een foto ertussen past? Stuur ‘m naar info@waarisdatbeestje.nl

Hert of ree
Hert of ree?
The following two tabs change content below.

Reespons

Reespons is jager en vlogger. Gewapend met zijn camera kom je hem overal tegen. Hij geeft je een kijkje in de keuken van jacht, wildbeheer en schadebestrijding. Hij herkent het geslacht en leeftijd van een ree op grote afstand of een vogel aan zijn vleugelslag. Als je zin hebt in een stukje gans voor op je barbecue moet je bij Reespons zijn. Bovenaan zijn bucketlist staat de visarend.

Roep maar raak!