Masterclass Natuurfotografie

  1. Als je zo’n dikke uitslover aso camera hebt, is het wel handig als je weet hoe je ‘m moet gebruiken. Om die reden hadden Natuurliek en Tjillp zich opgegeven voor de Masterclass Natuurfotografie- en film. Oh, en: we werden voor het eerst herkend! Beroemde beestjes, yeah.

Van tevoren was er een IVN fotowandeling in het Hilversumse Spanderswoud, een bos dat Natuurliek op haar duimpje kent. Het was een ontzettend populaire activiteit waar wel 100(?) mensen op af kwamen. Helaas een dikke bummer voor Tjillp, want ook al heb je een cameralens van een halve meter, met zo’n grote groep waren alle vogels in no-time gevlogen. De paddenstoelen waren wel een groot succes. We hebben zelfs de paddenstoel van het jaar op de foto gekregen: de biefstukzwam! Ook waren er rodekoolzwammen, kleverige koraalzwammetjes en weet-ik-veel-hoe-die-heten-boleten. De IVN’ers die het organiseerden liepen rond en gaven tips. De fotografen lagen overal op de grond en in bosjes om de paddo’s zo goed mogelijk te schieten. Stiekem was dat nog leuker om naar te kijken dan de paddenstoelen.

Biefstukzwam
Biefstukzwam

Tijdens de excursie raakten we jn gesprek met fotografe Heleen Leonie, die erg actief is op instagram. Ze herkende ons WIDB account. Toch een mijlpaal; een mini moment of fame 😉 Hartstikke tof om zo in contact te komen met iemand die dezelfde passie deelt.

Waar is dat beestje
Heidedetails

Nadat Tjillp bijna was verongelukt (Natuurliek was zo aardig om haar fiets met losse handvatten uit te lenen), fietsten we naar Beeld en Geluid voor de masterclass. Daar kreeg iedereen feedback op de foto’s die net tijdens de excursie werden gemaakt. De enige persoon die wél een specht had gefotografeerd, was telaat en had dus het geluk nog even van de rust in het bos te genieten. Iedereen jaloers natuurlijk. Natuurfilmers Willem Berents en Melanie Silvia Kutzke van Veldkijker vertelden over hun camerawerk in het veld. Zij werkten onder andere mee aan de bioscoopfilm’ ‘Holland, Natuur in de Delta.’ Het was geniaal om te zien dat het leven van een natuurfilmer niet over rozen gaat, maar wel over rupsen (lees: dagenlang bijna niet slapen en constant gefocust zijn op één beestje). Kortom: een dag met weinig foto’s, maar veel inspiratie.

Willem Berents en Melanie Silvia Kutzke
Willem Berents en Melanie Silvia Kutzke
The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!