Koekoek: Valentijn van Bergen

Valentijn van Bergen (29) doet onderzoek naar één van de weinige vogelsoorten, die bijna alleen in Europa voorkomt: de rode wouw. Valentijn is namelijk research-assistent bij Die Schweizerische Vogelwarte.

Wat is je mooiste natuurmoment?
Oeh, lastig. Bijna alle natuurmomenten zijn mooi. Ik heb niet echt één moment waarvan ik kan zeggen ’dat is de mooiste’. Als je een wild dier tot erg dichtbij kunt benaderen dan maakt dat altijd indruk. Zo heb ik mijn lievelingsdier, de wespendief tot op een meter kunnen benaderen tijdens een nestcontrole. De wespendief broedde op 23 meter hoogte in een douglasspar. Om de grootte van het legsel vast te stellen en de eieren te meten, beklim je dan zo’n boom. Het mannetje dat op dat moment de broedzorg voor zich nam, verliet het nest pas toen ik letterlijk naast hem zat en de eieren ging opmeten.

Wespendief
Wespendief

Wat is je meest *** natuurmoment?
Ik ging eens een horst van een buizerd controleren om te kijken of de jongen al uitgekomen waren. Toen ik bij de nestboom aan kwam lag er een geschoten kraai onder de boom. Het nest was leeg. Een in scene gezette situatie door stropers. Kraaien mogen namelijk van hun nest geschoten worden, maar roofvogels zoals de buizerd zijn beschermd. Gelukkig wist ik al dat er een buizerd op 3 eieren zat te broeden.

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
De harpij wil ik graag ooit in het echt zien. Het is één van ’s werelds grootste arenden en komt voor in het Latijns Amerikaanse regenwoud. Deze boef grijpt dieren als papegaaien, leguanen, apen en zelfs kleine beren!

Harpij
Harpij

Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Ik mag de hele dag mijn hobby uitvoeren. Alles wat ik sinds mijn kinderjaren met passie heb gedaan, mag ik nu betaald doen. Daarnaast werk ik in een project dat veel verder gaat dan enkel veldwerk. Zo leer je veel over de analyse van data en het publiceren op een bepaald niveau. Het is niet alleen genieten van een vogel maar ook bijdragen aan de kennis en het behoud van deze kwetsbare soort. Erg bevredigend werk!

Voor welk dier ben je bang?
Ik heb respect voor elk dier dat groter, sterker en/of giftiger is dan ik zelf ben.

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
De bossen en bijbehorende heide op de zandgronden in Z-O Friesland.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?
Ik zou graag willen zien dat iedere natuurorganisatie een derde van zijn areaal moet aanwijzen waarin ze geen management mogen plegen. Ik zou zo graag zien dat men hier en daar de boel de boel laat, vooral in bosgebieden.

Wil je weten wat Valentijn allemaal uitspookt? Volg hem op Twitter!

The following two tabs change content below.

Keihardenatuur

Keihardenatuur (Martijn Struijf) ook wel bekend van het beroemde filmpje waarbij er een das aan zijn schoenen snuffelt, is bijna ieder vrij uurtje in het bos te vinden. Met zijn baan bij Landschap Noord-Holland werkt hij aan een betere biodiversiteit. Ook reist hij graag, bijvoorbeeld naar de Baltische staten, om de mooiste plekken te ontdekken.

Roep maar raak!