Koekoek: Tim Visser

De koekoek is onze ‘mystery guest’. De vreemde vogel in het Waar is dat beestje -nest. Iedere keer krijgt iemand uit het vakgebied de ruimte om ons te verrassen met iets inspirerends.

Tim (30) is net terug van een filmtrip in National Park Gran Paradiso (Italië). Hij reist over de hele wereld en ontdekt daar de mooiste natuur.  Hij werkt onder andere als natuurfilmer voor Vroege Vogels en heeft daarnaast zijn eigen filmbedrijf Wild Step.

Wat is je mooiste natuurmoment?

Tijdens mijn stage in Zuid-Afrika reisde ik veel het land door. Ik besloot een week naar het noorden te reizen, tot de grens van Namibië. Een bijzonder gebied in die regio is Augrabies Falls National Park. Rivier de Orange river stoomt hier richting op de grootste waterval van het land, de foto’s die ik gezien had waren fantastisch mooi! De waterval klettert van grote hoogte in een gigantische kloof. Maar meestal zijn die reclamefoto’s op het mooiste moment van het jaar genomen en valt het ter plekke wat tegen, dit keer was juist het omgekeerde… Ik kwam daar aan en ik werd verast door niet een grote waterval, maar tientallen. Ik had (en heb) nog nooit zoiets spectaculairs gezien. De reclamefoto’s bleken slechts een schim van wat er nu te zien was.

Wat bleek, sinds 1988 was de waterstand van de Orange River nog nooit zo hoog geweest. Met toeval was ik op dat moment aanwezig op het meest spectaculaire moment in decennia. Dat het ook een afgrijselijke overstroming was waar tientallen mensen aan gestorven zijn kwam ik daarna pas achter.

Wat is je meest *** natuurmoment?

Dat was aan de Costa van Spanje. Met een kabelbaan gingen we achter het strand een berg op, wat voor mij al een schande is. Ik loop immers bergen op, niet lafjes met een kabelbaan. Om deze reden wilde ik wel met de benenwagen naar beneden. Ik volgde een klein pad dat steeds meer overwoekerd werd. Het was een pad die van elektriciteitsmast naar elektriciteitsmast liep, niet voor wandelaars dus. Toch leek het me de snelste weg naar beneden richting het dorp.

Op een gegeven moment liep het pad dood bij een mast, maar wilde niet omkeren en maakte mijn eigen pad door de bushbush. Een erg stijl stuk moest ik naar beneden met veel los gesteente en wat enkele graspollen, daarna was er een randje/afstapje naar beneden waarna het weer normaal leek te worden. Althans, dat dacht ik. Ik klom naar beneden over deze helling en door het vastgrijpen aan de graspollen kon ik nog net voorkomen dat ik naar beneden zou glijden. Eenmaal bij het randje aangekomen kwam ik erachter dat ik mezelf boven een hoge rots bevond. Ik schok me kapot want als ik nu een slippertje zou maken was ik er geweest. Gelukkig kon ik nog vol adrenaline goed naar boven klimmen. Eenmaal op veilige bodem moest ik wel even flink bijkomen en bij het dorp heb ik dan ook de eerste de beste kroeg opgezocht.

Waar is dat beestje

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?

Reuzenjuffers. Dit zijn de grootste libelachtigen ter wereld en hebben een geweldige levenscyclus binnen de jungles van Midden-Amerika. De larve van deze gigantische insecten leven o.a. in planten waar veel water in blijft staan zoals een Bromelia. Hierbinnen jagen ze op ander waterleven en hun eigen soortgenoten. De grootste blijven overleven. Het lijkt me een fantastisch verhaal om te verfilmen.

Waarom heb jij de tofste baan ooit? En waarom?

Ik was als kind altijd al super creatief bezig, veel in de natuur en was altijd uit op avontuur. Met mijn werk als natuurfilmer combineer ik deze 3 werelden – creativiteit, natuur en avontuur. Dat alleen al is fantastisch! Daarnaast voel ik me vereerd om op zeer veel mooie plekken te mogen werken.

Wat het meest waardevol is aan mijn werk is dat ik de pracht en de verwondering voor de natuur aan een groot publiek kan tonen. Ik geloof sterk in de kracht van beeld, dat beeld het perspectief van mensen kan veranderen. Film draagt mede bij aan verwondering voor de natuur en daarmee ook het besef dat we het moeten beschermen en koesteren.

Voor welk dier ben je bang?

Mijn vriendin.

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek / favoriete natuurgebied in NL?

Wat ik met name tof vind aan Nederland is de diversiteit aan soorten natuurgebieden. Binnen een paar honderd kilometer reis je van de wadden tot de kalrijke heuvellandschappen, van veengebieden tot heidegebieden, beekdalen, cultuurlandschappen, ooibossen en ga zo maar door. Dit vind ik erg bijzonder, maar als ik moet kiezen ga ik toch zeker voor de wadden.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?

Al dat economisch gewin rondom de natuur verminderen. Als het nou gaat om al die zooi in de grond bij de boeren of overbevissing. Ik het van beide kanten begrijpen, maar frustrerend hoe sterk die invloeden zijn op de natuur.

Er komt steeds betere techniek met betrekking tot duurzaam boeren in gesloten systemen zoals bijvoorbeeld duurzame kassen. Je kan zelfs al boeren in zeecontainers. Dit staat allemaal nog redelijk in de kinderschoenen, maar als ik iets zou doen, is daar volop op inzetten. Hiermee heb je veel minder water, ruimte, pesticiden e.d. nodig. Hoe meer mainstream dit zou worden, hoe groter de zege zou zijn voor de natuur. Veel oude akkerlanden zouden zelfs omgetoverd kunnen worden tot nieuwe natuurgebieden.

Wil je nog meer prachtige natuurshots van Tim zien? Neem een kijkje op wildstep.nl !

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!