Koekoek: Tim Hogenbosch

De koekoek is onze ‘mystery guest’. De vreemde vogel in het Waar is dat beestje -nest. Iedere keer krijgt iemand uit het vakgebied de ruimte om ons te verrassen met iets inspirerends.

Tim Hogenbosch (34) staat beter bekend als ‘boswachter Tim’. Hij werkt bij Staatsbosbeheer, springt  vol overgave in modderplassen, is bijna jaloers op zijn eigen baan, speurt het internet én het bos af naar toffe natuurplaatjes en laat zijn  gezicht onder smeren met eten door dochter Roos. Wij stellen de vragen die je altijd al wilde weten van een boswachter!

Wat is je mooiste natuurmoment?
De natuurgebieden in en om de Utrechtse Heuvelrug zijn wel mijn favoriet. De mooie bospercelen met naaldhout waar ik echt van kan genieten en dan met name de douglassparren die er staan. Je waant je dan echt even in Noord-Amerika. Hoewel de douglas een exoot is, is het echt mijn lievelingsnaaldboom. Maar eigenlijk is de hele Utrechtse heuvelrug prachtig en kan ik van ieder moment genieten. Zo zijn er percelen te vinden met ontzettend veel varens en zijn er uitzichtpunten waar je kilometers ver kunt kijken.

Wat is je meest *** natuurmoment?
Ik ben nogal fan van de herfst. Voornamelijk vroeg in de ochtend als er dauw is en de zon net op komt. Héérlijk! Ik sta dan vaak het liefst nog vroeger op om foto’s te maken van de opkomende zon en de natuur die ontwaakt. Om vervolgens de foto’s te delen op Twitter. Ik realiseer me terdege dat er veel mensen zijn die een kantoorbaan hebben, juist voor deze groep zit ik op Twitter om mijn geluksmomentjes te delen.

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Je zou misschien denken de kolibrie maar nee, de kiwi zou ik heel graag een keer in het echt willen zien. Ik ben vorig jaar 4 weken naar Nieuw-Zeeland geweest en we hebben daar naar hem gezocht. Niets gevonden. Dus ik moet nog een keer terug. Hè vervelend;)

Nieuw-Zeeland is overigens echt een prachtig land. Dus heb je ergens een keer een flink gat in je agenda én genoeg spaargeld, gaan. Oh ja, ik heb in Nieuw-Zeeland ook nog een ontmoeting gehad met een albatros. Wat een chagrijnige vogel is dat zeg;) Ondanks zijn nogal chagrijnige oogopslag had ik alleen maar oog voor de albatros en heb ik de walvissen zo goed als helemaal gemist.

Waarom heb jij de tofste baan ooit? En waarom?
Ik ben relatief vaak buiten te vinden en heb veel vrijheid. Ik kan niet zo goed tegen autoriteit en dat hebben we niet echt hier in Utrecht. Daarnaast vind ik het tof om met kinderen op pad te gaan. Niet per se zwaar natuur educatieve excursies maar meer beleven. Kinderen zelf laten ontdekken, plassen stampen en kinderen zelf met vragen laten komen en laten spelen. Eigenlijk komt het erop neer dat ik de kinderen van nu de jeugd gun die ik ook heb gehad. Achter die computer vandaan en naar buiten met die hap.

Voor welk dier ben je bang?
Ik vind eigenlijk alle dieren tof behalve de teek, die kan me echt gestolen worden. Ik heb lyme gehad en dat was een redelijk pittige periode geweest. Het zijn kleine klootzakjes die je snel over het hoofd ziet en meestal te laat bent met opmerken. Dus als de teek zou kunnen verdwijnen, graag! Veel mensen denken dat de teken voornamelijk voorkomen in de lente en de zomer, dit is een misvatting. Ook in de winter zijn er teken te vinden.

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
Eigenlijk de gebieden waar ik werk op de Utrechtse Heuvelrug. De gebieden rondom Amerongen zijn echt prachtig. Je vindt daar bossen in lichtglooiend terrein, heel veel naaldhout (ben ik gek op) en grote aaneengesloten gebieden (voor Nederlandse begrippen dan).

Afgelopen zomer zijn we met het team Utrecht naar Zuid-Limburg geweest. Wat mij betreft een erg onderschatte maar echt prachtige provincie. We hebben ook nog even de oehoe gezien.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen? 
Dat de natuurgebieden meer op elkaar aansluiten zodat dieren kunnen migreren. Dus bijvoorbeeld (zoals het plan er een aantal jaren geleden al lag) vanaf de Oostvaardersplassen, door de Veluwe en door naar Duitsland. Zo heeft bijvoorbeeld de wolf ook eindelijk een keer de kans om naar Nederland te migreren maar heeft ook ‘’ons’’ grote wild de kans andere gebieden te ‘’bezoeken’’.

Wil je 24/7 gespamd worden met de meest bizarre natuurweetjes?  Volg Boswachter Tim op Twitter!

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!