Koekoek: Roos Kuiters

Roos Kuiters (24) heeft wel twee banen waarbij ze zich inzet voor de natuur! Ze is all-round projectmedewerker bij de Zoogdiervereniging en coördineert project(en) m.b.t. eikelmuizen. Daarnaast is ze in het veld te vinden als Junior adviseur Ecologie bij NatuurInclusief, waar ze onder andere bezig is met quickscans, vleermuizenonderzoek en faunavoorzieningen. Ondanks deze toffe banen, blijft haar hondje Luna toch écht haar lievelingsdier.

Wat is je mooiste natuurmoment?
Ik vergeet nooit die indrukwekkende tijd in Italië, voor een majorstage Wildlife Management, waarin ik onderzoek deed naar rustplekken van wolven in Majella National Park (Abruzzo). Het was begin van de avond, de zon was net onder en het begon al best donker te worden. Samen met een andere student stonden we in de middle of nowhere toen we omsingeld werden met wolvengehuil, GEWELDIG!

Wat is je meest *** natuurmoment?
Een dieptepunt in mijn dierenliefhebbende-leven was bij het verzorgen van een jonge spreeuw (baby) dat ik eens op mijn balkon had gevonden.  Zo onwetend en naïeve dat ik was heb ik per ongeluk de jonge spreeuw laten stikken in een stukje naaktslak. Geheel per ongeluk zag ik het diertje in mijn handen dood gaan, heel triest.

Welke dieren staan bovenaan je bucketlist?
Ondanks ik ruim een half jaar onderzoek heb gedaan naar wolven, heb ik er nooit één wolf mogen zien. Dit is nog wel echt een droom om er eentje in het wild tegen te komen.

Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Mijn baan/banen zijn heel divers en ik heb de kans gekregen om in verschillende gebieden te mogen meewerken aan super interessante projecten. Momenteel ben ik bijna een jaar afgestudeerd en ik kan op deze manier achter komen waar mijn passie in het natuurwerkveld ligt. Tevens bouw ik een netwerk op uit verschillende werkvelden en leer ik steeds nieuwe, interessante en gepassioneerde natuurliefhebbers kennen.

Voor welk dier ben je bang?
Ik ben niet zozeer écht bang voor dieren maar er zijn een aantal wezens op deze planeet die ik erg onvoorspelbaar vind. Misschien zou ik me meer in deze soorten moeten verdiepen maar als ik bijvoorbeeld een slang tegenkom zou ik ondanks het plezier toch best schrikken.

Wat is jouw lievelingsplek/favoriete natuurgebied in NL?
Ik ken nog lang niet alle natuurgebieden in Nederland maar er zijn een aantal plekken waar ik oneindig vaak kan komen. Twee van zulke plekken zijn de mooie hellingbossen in Zuid-Limburg en de heide van de Sallandse Heuvelrug. In dit laatste gebied heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan en enorm veel tijd doorgebracht. Ik vergeet nooit die avond waar ik voor het eerst in mijn leven tientallen nachtzwaluwen ben tegengekomen.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in Nederland, wat zou je dan doen?
Verkeersslachtoffers vind ik persoonlijk een groot probleem in Nederland. Van die opengereten egels, dassen, marters of otters maar ook niet te vergeten al die kikkers. Overal zijn (snel)wegen, dwars door natuurgebieden. Ik zou o.a. een ander snelheidsbeleid invoeren op wegen in natuurgebieden en meer verbindingen maken tussen natuurgebieden waardoor deze wegen niet meer door al die dieren gebruikt hoeven te worden.

Ooh! Ik zou ook meer natuur in stedelijk gebieden willen verplichten, wat voordelig is voor zowel de dieren én de mensen.

The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!