Koekoek: René Nauta

Zou jij in het bos kunnen overleven, helemaal op eigen houtje? René Nauta (53) wel! Hij geeft zelfs les in ‘bushcraft’. Hij weet alles over survivallen, eten uit de natuur, zelf vuur maken en een hut bouwen om in te slapen. Het motto is niet voor niets: “Maak buiten je thuis”.

1. Wat is je mooiste natuurmoment?
Tijdens onze expeditie naar Namibië zagen we een cheeta met 2 jongen die een impala doodde. En dat letterlijk op nog geen 3 meter van ons af. Het was indrukwekkend. We zaten bovenop iets wat je alleen kent van documentaires… De jacht zelf ging razendsnel. Ik denk dat het in totaal in minder dan 2 minuten voorbij was.

2. Wat is je meest *** natuurmoment?
Aangereden dieren langs de weg. Het is elke keer weer balen. Ik zit niet eens veel op de weg, maar ik zie zo enorm veel dode dieren. Zonde.

3. Welke soort staat er bovenaan je bucketlist? Ik heb geen bucketlist. Eigenlijk is alles mooi. Heb je wel eens een huismus echt goed bekeken? Prachtig zijn ze!

4. Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Mijn hobby is mijn baan geworden. Tweederde van het jaar zijn we buiten en geven we er les. In elk seizoen slapen we er ook. Veel in NL, maar ook de nodige reizen naar de wildernis in allerlei landen zoals Roemenië, Wit Rusland, Polen, Schotland, Namibië. Mooi!

5. Voor welk dier ben je bang?
Geen. De meeste kun je beter uit de weg blijven, al heb je dat niet altijd zelf voor het zeggen (zwarte mamba, grizzly). Ook wel weer het handige van NL: hier zijn eigenlijk geen gevaarlijke jongens meer.
En als je dan in een land bent, waar jij als mens niet meer bovenaan staat, is dat ook weer een mooi besef. Je bent er een deel van het geheel geworden.

6. Wat is jouw favoriete natuurgebied in NL?
Ook weer zoveel om te kiezen. Heidevelden. De veluwe met zijn oude beukenbossen. De waddeneilanden!

7. Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?
Het wemelt van de hekken in NL. En omgekeerd houden ze zoveel dieren tegen. Ook al snap ik dat ze soms ergens niet moeten komen.  Echt een belemmering voor heel veel beesten. Van egels die opgesloten raken in een tuin t/m herten die nergens heen kunnen op de Veluwe.

Koeien zijn vee, dus een koe in een bos… Ik blijf het jammer vinden. Voor de beeldvorming als je buiten bent, maar ook de schade die ze aanrichten; ze kunnen hele bossen slopen. Wisenten vind ik veel en veel mooier, maar die hebben ander vreetgedrag.

Een onderzoek uit de VS toont aan dat de nummer 1 teruggang van tuinvogels als oorzaak ‘katten’ heeft! Echt verschrikkelijk. “Mijn poes kwam laatst met een houtsnip thuis” zegt dan een natuurliefhebber met een beetje een ongemakkelijke stem. Alles wat katten buiten eten of alleen maar doden (!) is eten waar andere dieren volledig afhankelijk van zijn; alle marters, roofvogels, uilen, reiger, ooievaar, egels, enz. De impact van wat katten aanrichten buiten wordt heel erg onderschat.

Wil jij een keer mee op bushcraft/survival met René? Dat kan! Kijk hier voor meer informatie.

The following two tabs change content below.

Keihardenatuur

Keihardenatuur (Martijn Struijf) ook wel bekend van het beroemde filmpje waarbij er een das aan zijn schoenen snuffelt, is bijna ieder vrij uurtje in het bos te vinden. Met zijn baan bij Landschap Noord-Holland werkt hij aan een betere biodiversiteit. Ook reist hij graag, bijvoorbeeld naar de Baltische staten, om de mooiste plekken te ontdekken.

Roep maar raak!