Koekoek: Randy van Domselaar

Boswachter zijn klinkt voor veel mensen als dé droombaan. Voor otterliefhebber Randy van Domselaar (45) is het de realiteit! Zijn ‘kantoor’ is bij het Flevo-landschap Natuurpark Lelystad. Deze geluksvogel is ook nog eens natuurfotograaf. Waar is dat beestje vraagt hem naar zijn avonturen.

1. Wat is je mooiste natuurmoment?
Het mooiste moment kiezen is lastig. Het zijn er zoveel en ze blijven maar komen. Jonge dieren in het wild zijn altijd magisch! Een mooi moment was in het bos. Ik zag hoe de frislingen (jonge zwijntjes) van moeder zwijn voor het eerst uit het nest kruipen. Als je daar ook nog foto’s van kunt maken,  is het geluksmoment helemaal compleet! Een plaatje waar elke fotograaf van droomt…

Jonge frislingen
Jonge frislingen

2. Wat is je meest *** natuurmoment?
Als je bij zonsopkomst buiten in de natuur bent met alle pracht om je heen. Ik besef me dan hoeveel mensen er in de file staan of op kantoor zitten. Dat zijn toch *** momenten om van te genieten?

4. Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Vrije wilde wolven en lynxen stonden bovenaan. Deze heb ik in 2017 al afgestreept van mijn lijst. Nu staat de wilde bruine beer op nummer één. Wie weet of dat in 2018 gaat lukken…

5. Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Als natuurfotograaf ben je altijd op zoek naar het mooiste plaatje. Daar moet je wel wat voor over hebben. Door al die belonende natuurmomenten, verdwijnt alle regen, kou en modder als sneeuw voor de zon. Verder heb ik als boswachter in het mooiste Natuurpark van Nederland natuurlijk ook één van de leukste werkplekken. Met leuke collega’s en geweldige dieren.

6. Voor welk dier ben je bang?
Dit dier ben ik nog niet tegen gekomen. Eigenlijk vind ik alle dieren gaaf. Ik moet wel toegeven dat ik geen fan ben van teken en muggen.

7. Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
Als Flevolander zeg ik natuurlijk Flevoland met zijn explosieve Delta natuur. De provincie is nog zo jong als het gaat om natuur maar nu al zo rijk aan vele diverse en ook bijzondere soorten flora en fauna. Mijn eigen Natuurpark Lelystad is daarbij natuurlijk de parel op de kroon.

8. Wat zou je willen veranderen aan de natuur in NL?
De natuur hoeft niet te veranderen, die weet best wat ie doet. Als er iets moet veranderen is het de mens die de natuur steeds meer afneemt en beschadigd. Laat natuurgebieden aansluiten op elkaar zoals we een aantal jaren geleden ook allemaal van plan waren. Mijn bijdrage om de mooie natuur en hun bewoners aan een groot publiek te laten zien draagt hopelijk bij aan het beeld dat we er heel zuinig hierop moeten zijn.

Wil je meer mooie foto’s van Randy zien? Volg hem op Twitter!

The following two tabs change content below.

Keihardenatuur

Keihardenatuur (Martijn Struijf) ook wel bekend van het beroemde filmpje waarbij er een das aan zijn schoenen snuffelt, is bijna ieder vrij uurtje in het bos te vinden. Met zijn baan bij Landschap Noord-Holland werkt hij aan een betere biodiversiteit. Ook reist hij graag, bijvoorbeeld naar de Baltische staten, om de mooiste plekken te ontdekken.

Roep maar raak!