Koekoek: Monique Koopmans

Monique Koopmans (29) maakt zelf gloeiendhete lava en doet iets met prehistorische poep. Jup, echt waar. Ze maakt namelijk tentoonstellingen bij Naturalis 😉 Verder heeft ze een grote liefde voor katten en een grote haat voor ene Stefan, je leest wel waarom…

1. Wat is je mooiste natuurmoment?
Eén van mijn favorieten is de zeevonk bij Katwijk aan Zee. Vroeg in de zomer kunnen er ontzettend veel van deze wonderbaarlijke algjes in de zee drijven. Als je ’s nachts in het stikdonker door de branding loopt, lichten er duizenden kleine glinsterende blauwe lichtjes op rond je voeten. Echt magisch mooi!

2. Wat is je meest *** natuurmoment?
Ik denk dat dat in de brugklas was. We waren op kamp ergens in een bos en moesten een speurtocht doen. Een vrolijk klein kikkertje hupste over het pad, dus blij verrast riep ik: “Hee, kijk nou!” Een van de jongens die mee was kwam aangerend, lachte me uit en stampte toen het kikkertje plat. Dood. Dat vond ik zo erg, dat ik er nog steeds boos om kan worden. Het arme onschuldige kleine beestje… F*ck jou Stefan!

4. Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Ik wil heel graag een keer een scharrelaar zien, een prachtige knalblauwe vogel. Of een Lynx. Ook een prachtig beest!

5. Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Oh man, heb je even? Ik werk mee aan het bedenken van nieuwe tentoonstellingen bij Naturalis. Dat klinkt misschien saai, totdat je de collectie ziet… De mooiste fonkelende edelstenen in elke kleur die je je maar kan bedenken, levensecht opgezette tijgers (en trouwens ongeveer elk ander dier dat je je maar kunt bedenken), een T-rex skelet… maar ook hele gekke dingen, zoals prehistorische poep of een walvispiemel. En dan mag ik zeggen: “Hmm, doe die maar.” Oh en proberen het voor elkaar te krijgen om echte gloeiendhete lava te maken in de nieuwe tentoonstellingszaal over aardse krachten. De warmte die zo’n druppel lava uitstraalt is niet normaal!

6. Voor welk dier ben je bang?
Beren. Geen idee waarom, ook nog nooit een in het wild gezien, maar toch droom ik minimaal één keer per maand dat ik word opgegeten door zo’n beest. Vreselijk. Ik vind het fantastisch dat ze er zijn hoor, maar ik hoef ze niet in het echt te zien.

7. Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
Ik vind het strand fijn, de Veluwe mooi, heel Drenthe ook wel ongeveer, de Achterhoek en Zuid-Limburg, ook prachtig… En als het winter is, vind ik schaatsen op de Friese meren fantastisch. Zolang de zon maar schijnt, vind ik het overal mooi.

8. Wat zou je willen veranderen aan de natuur in NL?
Ik vind het jammer dat er in veel natuurgebieden zo drastisch bomen worden gekapt, omdat dat zogenaamd ‘vroeger’ ook zo was. Zo heeft Staatsbosbeheer in Friesland op het Aekingerzand 200 hectare bos gekapt. Weet je hoeveel dat is? Dat is 2 miljoen vierkante meter, oftewel bijna 400 voetbalvelden! De zandhagedis zal dat heel fijn vinden, maar vele andere diersoorten niet, inclusief mezelf.

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!