Koekoek: Menno Bentveld

Menno Bentveld presenteert al meer dan tien jaar het aller-allerleukste (aldus Natuurliek) radio- en televisieprogramma van Nederland: Vroege Vogels! Vroeger wilde hij boswachter worden. Nu vraagt hij boswachters de bodywarmers van het lijf over alles wat er speelt in de Nederlandse natuur. Samen met Milouska Meulens doet hij live verslag van de natuur bij het Naardermeer.

Wat is je mooiste natuurmoment?
Laten we het houden op het afgelopen jaar: in onze Vroege Vogels uitzending op zondagochtend een bruine kiekendief én een ijsvogel langs zien vliegen en daar live op de radio verslag van doen. We zitten aan het Naardermeer op zo’n ontzettend gave plek: iedere week is het feest!!

Wat is je meest *** natuurmoment?
De dag dat we tapuiten gingen ringen en filmen in de Noord-Hollandse duinen. Bijna alle nesten bleken leeggehaald door een vos.

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
In Nederland: wolf, lynx, ortolaan, bijeneter, wielewaal.

Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Wekelijks 3 uur live-radio maken aan het Naardermeer en meerdere keren per week op pad voor Vroege Vogels TV naar bijvoorbeeld Fochteloërveen, Geuldal of Tiengemeten…..Do I need to say more….? 😉

Menno Bentveld
Vogels kijken tijdens je werk, wie wil dat nou niet?

Voor welk dier ben je bang?
Bedwants. Ooit meegenomen vanuit buitenland. Wil je echt niet….! Niet bang maar wel erg onder de indruk van: de plaagmier. Ik woon in Leiden op een reusachtige, oude ‘superkolonie’ plaagmieren. Valt niks aan te doen; tussen februari en juni word je soms gillend gek. Maar ondertussen….: wat een intelligente, sterke en bijzondere dieren!

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek / favoriete natuurgebied in NL?
Het verlaten strand bij Noordwijk om 07.00 uur ’s morgens. En dan naaktzwemmen! De oostpunt van Schier.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?
Hoewel ik niet tegen windmolens ben: wegnemen horizonvervuiling. Het is zo geweldig om op plekken te zijn waar je aan alle menselijke aanwezigheid kunt ontsnappen.

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!