Koekoek: Joke Priester

Joke Priester (36) rijdt dagelijks tussen de giraffes en luipaarden door. Jazeker, in Nederland! Ze is namelijk 1e medewerkster Educatie en Beleving bij Safaripark Beekse Bergen. Daar geniet ze dagelijks van haar lievelingsdier, de neushoorn (die ziet er nog zo lekker prehistorisch uit). Dit zijn haar tofste natuurmomenten:

Wat is je mooiste natuurmoment?
Mijn mooiste natuurmoment was in Berlijn. We liepen ’s avonds over een straat en in zo’n enorme stad zagen we gewoon een vos oversteken. Toen ik voor het eerst een vos in het wild zag op de Veluwe was ik erg onder de indruk. Bizar dat het zo jaren later in een wereldstad in Berlijn gewoon weer gebeurt. En dat dieren zich zo dus aanpassen dat ze in zo’n gebied kunnen overleven.

Wat is je meest *** natuurmoment? 
Dat was in Zuid Amerika. Daar heb ik veel rondgereisd en super mooie dingen gezien. Op gegeven moment heb ik ook een bezoekje aan de dierentuin van La Paz gebracht. Dat was geen succes, want de dieren zaten erg klein en in lelijke kooien. Je zag dat ze in slechte conditie verkeerden en stereotiep gedrag vertoonden. Dan ben ik zo blij dat wij hier in Europa het welzijn van onze dieren in gevangenschap zoveel beter voor elkaar hebben.

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Oeh… veel soorten die we in het park hebben zou ik in het wild willen zien! Maar als ik dan een keuze moet maken zwarte neushoorns en luipaarden.

Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Ik werk als leidinggevende in de leukste dierentuin van Nederland: Safaripark Beekse Bergen. Ik stuur het team van Rangers aan. Zij nemen dagelijks mensen mee op safari, in de bus of op de boot. Tijdens de rondleiding vertellen we mensen over de dieren en de natuur.  Maar ook over de verschillende problemen die er voor diersoorten zijn, zoals stroperij en het verdwijnen van hun leefgebied. Op deze manier brengen we mensen op een leuke manier wat bij en maken we ze fan van de natuur! Los van dat we focussen op onze exotische soorten,  zijn ook inheemse soorten erg belangrijk. Zo hebben we een bijenhotel met educatie in het park staan en hebben we afgelopen jaar een vleermuiswandeling gemaakt met onze jaarkaarthouders. Natuurlijk bestaat mijn baan deels uit kantoorwerk maar daarnaast ben ik ook veel tussen de dieren. Als ik tussen die giraffes door rijd denk ik: ja, ik heb echt een toffe baan.

Voor welk dier ben je bang?
Ik ben niet echt bang voor dieren.  Toen ik slangen in het wild tegenkwam,  vond ik het toch wel prettig dat ze op gepaste afstand waren.

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
Ik ben opgegroeid aan de rand van De Veluwe, dat zal altijd favoriet blijven! Als kind was ik al opzoek naar wilde zwijnen en luisterde ik naar het burlen van de edelherten. Het is een mooi en divers gebied, met heide, zand en natuurlijk bos. Daar heb ik heel wat uren doorgebracht.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen? 
Ik zou meer bewustwording willen creëren bij mensen. Met hele kleine dingen kun je toch bijdragen aan een beter milieu. Vooral de hoeveelheid afval die je overal tegenkomt op straat, langs de kant van de weg of in de bossen vind ik echt ongelofelijk.

Wil je Joke eens in het echt ontmoeten? Plan dan snel een dagje Beekse Bergen.

The following two tabs change content below.

Keihardenatuur

Keihardenatuur (Martijn Struijf) ook wel bekend van het beroemde filmpje waarbij er een das aan zijn schoenen snuffelt, is bijna ieder vrij uurtje in het bos te vinden. Met zijn baan bij Landschap Noord-Holland werkt hij aan een betere biodiversiteit. Ook reist hij graag, bijvoorbeeld naar de Baltische staten, om de mooiste plekken te ontdekken.

Roep maar raak!