Koekoek: Jasja Dekker

Jasja Dekker (42) is bioloog/ecoloog en onderzoeker. Hij zet zich in voor de Zoogdiervereniging en maakt super toffe luchtfoto’s. In zijn eenmansbedrijf houdt hij zich vooral bezig met zoogdieren, soorten die zoogdieren eten of juist door zoogdieren wórden gegeten. Hij deed promotieonderzoek naar graasgedrag van konijnen en zijn lieverlingsdier is -padadadammm- het wilde konijn!

1. Wat is je mooiste natuurmoment?
Dat was tijdens het meehelpen met een onderzoek naar ruige dwergvleermuizen in Letland. Ruige dwergvleermuizen migreren. Ze vliegen van de Baltische staten en Rusland via Polen en Duitsland naar Nederland en zelfs door naar Engeland. Op een ringstation in Pape (Letland) doen ze onderzoek. De nacht dat we daar aankwamen was precies de piek in de trek en vlogen ons duizenden vleermuizen om de oren! Ook honderden tweekleurige vleermuizen. Onbeschrijfelijk.

2. Wat is je meest *** natuurmoment?
Het is niet eens echt natuur, maar waar ik altijd enorm somber van wordt, zijn roofvogels en uilen in roofvogelshows. Ik zag zelfs een keer op een camping iemand die de huisuil had meegenomen op vakantie. Het arme dier zat in de volle zon op een stokje, aan een touw, voor de tent. Het gaat om soorten die vaak zo veel ruimte (nodig) hebben in het wild. Ik vind dat verplicht stukjes vliegen en kunstjes uitvoeren echt verschrikkelijk om te zien.

4. Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Van de zoogdieren heb ik er al veel “afgetikt”. Het zijn vooral soorten van taiga en toendra die ik nog graag wil zien. Ik ben nog nooit boven de lijn Kopenhagen-Moskou geweest. Lemmingen staan dan zeker bovenaan, zeker in combinatie met sneeuwuil en laplanduil.

5. Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Het is leuk, interessant en ik heb het gevoel dat mijn werk zinvol is. Ik doe opdrachten die ons meer leren over wat dieren eten, hoe ze zich verplaatsen, hoeveel het er zijn en hoe we beter natuurbeheer en -beleid kunnen maken. En met een beetje mazzel is dat ook regelmatig buiten! 🙂

6. Voor welk dier ben je bang?
Ik vond in de VS het kamperen in berengebied best spannend. In Europa gaan alle dieren voor de mens op de loop, en het is bijzonder je in gebied te begeven waar de dieren sterker zijn dan de mens en wij hén ruim baan moeten geven. Echte ‘ecology of fear’!..

7. Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
De Nieuwkoopse plassen, op de de schaats of met de kano. Gewoon in de Randstad en super mooi.

8. Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?
Ik zou er meer van willen hebben: meer echte laagveennatuur, meer groen in de stad en sommige gebieden gewoon echt afsluiten. Mensen hoeven echt niet overal te recreëren!

Meer zien van Jasja? Check zijn website en/of de geweldige luchtfoto’s.

The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!