Koekoek: Eddy Zoëy

Eddy Zoëy (50) was te zien in het programma ‘In de Ban van de Condor’ en heeft op dit moment wekelijks opnames voor ‘Natuurlijk Zoëy’, een natuurprogramma op RTV-Utrecht. En hij is toch wel nét iets meer vogelaar dan muggenliefhebber. Tijd om Eddy te bekogelen met natuurvragen…

Wat is je mooiste natuurmoment?
Mijn top-3 daarvan is éver-changing. Daarmee bedoel ik dat ik ’m bijna elke week ververs. Als ik dan denk: “Wow, ik stond deze week gewoon met ’n live-gevangen ringslang in m’n hand”, dan vang ik een week later een dikke snoekbaars op de Lek, en is dát op het moment m’n favo ‘mooiste natuurmoment’. Dus, het blijft maar wisselen. Dit jaar zaten er ’n paar hele toffe bij hoor. In één blikveld een slangenarend, wilde zwijnen én edelherten op de Hoge Veluwe afgelopen Augustus is wel ’n héle vette!

Wat is je meest *** natuurmoment?
Och, sex in de vrije natuur kan ik iedereen zo op z’n tijd aanraden. Maar wel binnen de paden blijven hè, anders wordt Staatsbosbeheer boos…

Welke soort staat er bovenaan je bucketlist?
Ik heb nog nooit een draaihals in Nederland tegen het gecamoufleerde lijf(je) mogen lopen. Dat is geen frustratie of zo. Ik bedoel: bij vogelaars is dat een zogenaamde ‘schaamsoort’. Een belachelijk woord voor een soort waarvan het gemiddelde in dat weirde hobbygebied vindt dat je die allang gezien had moeten hebben. Maar ik ben geen twitcher; ik jáág niet op vogelsoorten. Ik doe niet aan afvinken. Wat ik tegenkom, kom ik tegen, en daar ben ik blij mee. Ik zie liever onverwacht een slechtvalk overvliegen, dan dat ik met 300 groene idioten dankzij een twitch-app op een klein strookje berm naar een ralreiger sta te kijken…

Eddy Zoëy
Eddy Zoëy tijdens de opnames van ‘Natuurlijk Zoëy’.

Waarom heb jij de tofste baan ooit?
Bij mij zit ‘m dat in variatie: afgelopen week bijv. alleen al heb ik maandag opnames gemaakt voor ‘Natuurlijk Zoëy’, dinsdag zangpartijen opgenomen voor een muziekproject, woensdag een doek geschilderd (ik exposeer momenteel in Oostenrijk, en daar komt zelfs ’n Eddy Zoëy-kamer, dus er mag wat materie bij), gisteren, donderdag, had ik opnames voor National Geographic en ontmoette ik de bijzonder bevlogen NatGeo-fotograaf Joel Sartore voor een interview, en vandaag -vrijdag- schrijf ik facturen uit en haal ik zo meteen m’n kinderen uit school, want die heb ik elk weekend. En de grap is; aankomende week is weer totaal anders, want ik doe best veel dingen…

Voor welk dier ben je bang?
Niet. Ik heb dan ook samen met Freek Vonk aan een reuzen-anaconda staan trekken in Suriname, ben al eens gebeten door een -kleinere- slang, spinnen vind ik tof, vind eigenlijk alle dieren die briljante verdedigingsmechanismen van de natuur mee hebben gekregen supercool. Maar, moet gezegd, afstand houden is wel slimmer. You gotta respect them! En wie wil Steve Irwin nou achterna? Not me…

Wat is ‘jouw’ lievelingsplek in NL?
Zijn er meerdere: Het Wierdense Veld, in Twente, is een heidegebied dat ik al bezoek sinds mijn jeugd, en daar ken ik de plek gewoon goed, weet ik waar je (bijv.) de roodborsttapuiten wanneer kunt zien broeden. Maar de Botsholsedwarsweg bij Waverveen is ook prettig, omdat ik daar makkelijk langs kan vanwege de ligging. Ik ben geregeld in A’dam, en als ik plots een tussen-uurtje heb, zo tussen twee meetings in, kan ik daar prima een rondje lopen, even opzoek naar een blauwborst, pijlstaart of bosruiter.

Als je iets kon veranderen aan de natuur in NL, wat zou je dan doen?
Hm, tja, ik ben geen eco-bioloog, dus dan zou ik contact opnemen met de Vogelbescherming in Zeist om te vragen wat zij zouden doen. Daar zit de kennis, en worden verstandigere beslissingen genomen dan wanneer ik dat op de bonnefooi zou doen. Volgens mij zijn ze nu bezig op Terschelling om een grote plek te creëren voor grutto’s. Die beestjes hebben het knap moeilijk, en ze willen helpen betekent dat je je enorm moet verdiepen in hun habitat en voedselwensen. Ze doen bij de Vogelbescherming briljant werk, dus deze vraag zou ik graag bij ze neerleggen…

In deze aflevering van ‘Natuurlijk Zoëy’ gaat Eddy met Jan Katsman, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, opzoek naar vogels en libellen. Oh en, hij heeft nog een handige fototip voor je als je geen dikke vette cameralens hebt!

The following two tabs change content below.

Natuurliek

Natuurliek (Lieke Kragt) is vaak buiten te vinden met haar stalen ros (racefiets) of echte ros (paard Wallace). Ze fietst graag ’s ochtends van de Hilversumse heide naar haar werk bij IVN in hartje Amsterdam. Haar favoriete vogel is de drieteenstrandloper. Nummer 1 op haar bucketlist is de boomkikker.

Roep maar raak!