Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet!

Op een prachtige zondag morgen gaat om 05:45 uur de wekker,  en je raadt het al… het is die van mij. Normaal zou ik het daar wel wat moeilijker mee hebben gehad, maar ik keek al een tijdje uit naar deze ochtend. Het was namelijk de ochtend van de VroegeVogel Expeditie door GaiaZOO! Meer dan 30 bezoekers hadden zich ingeschreven om onder leiding van 6 gidsen op zoek te gaan naar al het wilde gevogelte in het park.

Echte vroege vogels
Rond half 7 arriveren we bij de achteringang, de eerste enthousiastelingen staan al te wachten. In totaal hadden 32 diehards zich rond zes uur ’s morgens uit bed gesleept om deze bijzondere ochtend bij te wonen. Nadat iedereen was gearriveerd vertrokken we rond 7 uur in drie groepen richting het park. Met de verrekijkers in de aanslag werd elke centimeter afgezocht, op zoek naar levende wezens. Want ja, geluid was er genoeg, maar die blaadjes aan de bomen maakte het echte spotten toch iets lastiger. Gelukkig had elke groep twee ‘vogelradars’ mee op pad, die met hun getrainde ogen en oren bijna elke vogel kunnen waarnemen.

Huismussen broeden in grote kolonies in GaiaZOO
Huismussen broeden in grote kolonies in GaiaZOO

Eerste teken van leven
Geritsel in de struiken, een overvliegende schaduw en het prachtige geluid van zangvogels die een partner voor zich proberen te winnen. Het waren de eerste tekenen van leven die op ons pad kwamen, een echte waarneming bleef nog uit. Vogels spotten lijkt appeltje eitje, maar een amateur vogelaar is in het begin vaak net te laat met kijken. De vogelexpert die de Expeditie leidde spotte bijvoorbeeld een merel, voordat wij ons hadden omgedraaid was deze al weg. Hij is een benzine en wij een diesel. Onze zintuigen moesten nog even warmdraaien. Gelukkig waren en genoeg vogels in de omgeving om ons waarnemend vermogen wat verder te ontwikkelen tijdens de rest van de tocht.

Omringt door prachtige natuur!
Omringt door prachtige natuur!

Raad het gefluit
GaiaZOO is momenteel gehuld in een groene deken en tijdens de Expeditie zaten de meeste bomen dus al vol met bladeren. Gelukkig waren de meeste vogels goed gezind en lieten ze zich toch even zien, zodat wij ze op uiterlijk konden determineren. De vogels die dit niet deden maakte het wat lastiger. Bij deze werd het een spelletje ‘raad het gefluit’. Een aantal bezoeker begonnen hier na verloop van tijd aardig goed in te worden. Ik, daarin tegen, kon nog steeds geen roodborst van een zwartkop onderscheiden. De vogelexperts gaven tips om het herkennen van geluid gemakkelijker te maken en vertelde leuke weetjes. Een groenling doet bijvoorbeeld: ‘Zzzzzrrrrrrrr’ – dit is een zogeheten ‘eentonige trilling’. Een lijster herken je weer omdat hij drie keer hetzelfde deuntje herhaalt: ti, ti, triiiiii; ti, ti, triiiii; ti, ti triiiiii en een koolmees aan het geluid van een fietspomp. Makkelijk he? Bij velen ging dit dan ook steeds beter en lukte het om zelf enkele soorten op geluid te herkennen. Vooral de huismus werd een favoriet.

Eekhoorn gespot
Eekhoorn gespot

Leren luisteren
Aan het einde van de rit hoorde je steeds meer vogels dan in het begin van de Expeditie. Dit kwam niet omdat er echt meer vogels waren, maar omdat we leerden luisteren. Vooral in de lente en zomer is deze eigenschap eigenlijk onmisbaar tijdens het vogelen. Het was fantastisch om dit te kunnen leren van echte experts. Voor de meeste was het hele leerzame ochtend, helaas hebben we geen hele bijzondere waarnemingen gedaan. Maar zodra je bewust naar de natuur gaat kijken en luisteren, wordt elk moment eigenlijk wel een beetje speciaal. En dat is precies waar GaiaZOO voor staat. Zelf ervaren hoe bijzonder onze aarde is.

Witte kwikstaart in de wei van de Prezwalskipaarden.
Witte kwikstaart in de wei van de Prezwalskipaarden.
The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!