Een vurig begin? (Eifel)

Door: Natuurrocks

Het liefst had ik uit het raam van de auto gehangen met mijn nieuwe Bynolyt verrekijker, maar 10 mm regen weerhield mij hiervan. Onderweg merkten we dat de dieren het ook niet eens waren met het weer. Een verloren houtduif die met moeite over de auto vloog, was het enige wat we zagen. Eenmaal in Duitsland aangekomen dreunde de schläger door de speakers van de Volkswagen. De heuvels, dalen en dikke rijen naaldbomen van natuurgebied de Eifel vormden een fenomenaal uitzicht. Dit beloofde een enorm gaaf weekend te worden.

Bij aankomst in het huisje stonden Natuurliek, Tjillp en Keihardenatuur al op ons te wachten. Deze diehards hadden er al een natuurgebiedje en een ringslang op zitten. Maar dat kan overtroffen worden natuurlijk. Of, dat hoopte ik in elk geval.

Waar is dat beestje
Wel een andere natte verrassing…

De volgende ochtend reden we (met een beetje miezer) om 06:15 uur naar een veelbelovend gebied. Eenmaal struinend door het bos was de miezer toch veranderd in een aardige plensbui. De meeste dieren lieten het afweten, alleen de goudhaantjes en wat mezen bleven vrolijk doorzingen. Gelukkig waren we in een prachtig, nu wel erg vochtig loofbos en stopte de regen na enige tijd. Gezien de omstandigheden hoopte ik stiekem op een vuursalamander. De omgeving was er perfect voor. Deze diersoort is zeer zeldzaam en leeft op vochtige plekken, vaak in de buurt van een beek. Ondanks hun intense kleuren zijn ze erg moeilijk te vinden. Op foto’s liggen ze altijd mooi op een stronk te poseren. Maar ondertussen heb ik wel geleerd dat dit een dikke vette leugen is natuurlijk.

Waar is dat beestje
Keihardenatuur op de uitkijk

Ploeterend, door een met bramenstruiken overwoekerd stuk moeras waren Tjillp, Keihardenatuur en ik vastberaden om een vuursalamander te vinden. Terwijl mijn linkerschoen de halve beek opzoog en mijn andere voet vastzat in een natuurlijke weerhaak, speurde ik elke mogelijke verstopplek af. Op zoek naar de zwart met gele amfibie. Natte varens sloegen in mijn gezicht terwijl ik mijn weg voorzichtig voortzette dieper het moeras in. Zwarte modderspetters op mijn gezicht kenmerkte de zompige tocht. Keihardenatuur liep verderop, hij had een intensief gebruikte wissel (dierensnelweg in het bos) gevonden. Waarschijnlijk had hij al ingezien dat het vinden van een vuursalamander een onmogelijke opgave was. Mijn inzicht in een verloren zaak is echter niet zo goed, dus bleef ik stug doorzoeken. Helaas was mijn doorzettingsvermogen niet genoeg om een vuursalamander te spotten. Tjillp had evenmin succes. Het enige wat hij ondertussen had gespot was een overvliegende vogel. Bruin met een gele staart, Eifel, loofbos… De zoekfunctie van Google zou op hol slaan bij deze beschrijving. In mijn ANWB soortenboek voldeden ook ongeveer 7 vogels aan de beschrijving.

Gelukkig had deze vakantie niet alleen als doel om soorten te spotten, maar ook om gezellig erop uit te gaan! Geen vuursalamander Rox, maar wel op pad met vrienden. Dat is natuurlijk ook wat waard… hoor ik mijn ‘vrienden’ al op een sarcastische toon zeggen.

Waar is dat beestje
Natuurrocks en haar ‘vrienden’
Waar is dat beestje
Dat kreng!

 

The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!