Dudeljo klinkt zijn lied

Door: Natuurrocks

Ik stap uit de tourbus die ons naar natuurgebied de Groote Peel heeft gebracht. De schelle zon doet mijn ogen even samenknijpen. Ik ben mijn zonnebril thuis vergeten. Ach, volgende keer beter. Rustig loop ik rond het bezoekerscentrum. De boerenzwaluw die hier een nest onder de dakrand had gemaakt roept alarmerend. Een vrouwelijke torenvalk komt overvliegen. Zo, de eerste twee soorten staan op mijn lijstje.

Het bijenhotel in de voortuin wordt druk bezocht. Solitaire bijen vliegen af en aan. De meeste vrijwilligers die mee zijn op het uitje staan te wachten bij het bezoekerscentrum. Samen met mijn collega Hanneke en vrijwilliger Wilma scan ik de bosrand. Op zoek naar wat groters dan het lieveheersbeestje dat net op mijn been zit. Ik draai me om en loop richting de groep, de Peel gidsen zijn in aantocht. Wel zo netjes om me voor te stellen natuurlijk. Op het moment dat ik mijn concentratie op de gidsen gevestigd is, hoor ik het..

Dat kan nooit! Ik kijk achter me en zie de verbaasde, doch gelukkige, gezichten van Hanneke en Wilma. Binnen twee seconden sta ik aan hun zijde. Mijn oren gespitst en mijn ogen gefocust als een havik. Ik moet me bedwingen niet de weg over te rennen en het bos in de duiken.

Daar klinkt het weer.. dudeljo, skrrrrrrrrrrrrii, skrrrrrrrrrrrrrii.

Gezang alsof het zo uit een sprookje komt. Het voelt alsof ik in de Amazone sta. ‘’Dat is toch.. een wielewaal?’’ Vraag ik aarzelend. De vogelkennis van Wilma overstijgt die van mij in vele maten. Jazeker, krijg ik bijna direct te horen. Met zijn drieën turen we weer naar de bosrand. Nog even luisteren we naar het sprookjesachtige gezang dat ons vanuit het bos tegemoet komt. Wat bijzonder.

Dan word ik uit de droom wakker geschud. De manager van het buitencentrum is ook aangekomen. Ik stel mij aan haar voor. Wat een binnenkomst, zeg ik tegen haar. Een wielewaal, zo bij jullie in de voortuin, glunder ik. Ja, er zitten er zo’n zeven hier in de bosrand, zegt ze met een lach.

Waar is dat beestje
Waar is de wielewaal?
The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!