Blog: losgeslagen wild

Het is eindelijk weekend en gewapend met mijn verrekijker en vriendinnetje zet ik mijn eerste voetstappen in het Robbenoordbos, gelegen in de kop van Noord-Holland. Jarenlang ben ik hier langsgereden tijdens mijn vele busritjes van Alkmaar richting Leeuwarden zonder te weten wat je in dit bosgebied allemaal kunt tegenkomen.

Blinde paniek
Wat mij meteen opvalt zijn de vele auto’s die langs de weg geparkeerd staan. Het is gelukkig droog en ideaal weer om buiten een frisse neus te halen. Het bos heeft verschillende wandelroutes en we besluiten om de gele paaltjes te volgen. Na een half uurtje lopen zien we hoog in de boom een zanglijster zitten. Uit volle borst zingt hij zijn lied, maar verder is het erg rustig. We staan nog een tijdje naar de zanglijster te luisteren totdat er uit het niets een ree door het bos stuift. Door de bomen zien we de ree met een gigantische snelheid onze kant opkomen. Op nog geen vijf meter afstand ziet de ree ons eindelijk staan. We zien letterlijk de blinde paniek in zijn ogen en tot onze opluchting maakt hij een scherpe bocht en schiet door de sloot en een aantal struiken verder het bos in.

Boosdoener?
Verbaasd kijken we elkaar aan en proberen we te bedenken waardoor de ree geschrokken is. Niet veel later zien we de dader lopen… Het is een grote bruine hond die zonder zijn baasje door het bos struint. Al kwispelend probeert hij de geur van de ree weer op te sporen, maar gelukkig loopt hij de verkeerde kant op. Ik fluit nog een aantal keer op mijn vingers maar er is geen spoor van zijn baasje te bekennen. Nadat de hond dieper het bos in loopt besluiten we door te lopen.

Ieder jaar lees je weer dat reeën slachtoffer worden van loslopende honden. Je kunt het de honden niet kwalijk nemen want het zit namelijk in hun instinct dat ze achter prooidieren aan rennen. Wie je het wel kwalijk kunt nemen zijn hun baasjes. Zij zijn wel verantwoordelijk voor het gedrag van hun trouwe viervoeter.

Honden aan de lijn
Als Denise en ik terugwandelen richting de auto zien we dezelfde bruine hond met zijn eigenaar. We besluiten om toch even een praatje te maken over dat wij zijn hond achter een ree aan zagen rennen. Hij gaf inderdaad toe dat zijn elektronische halsband niet werkte en de hond niet meer tegen te houden was. Ik vertel hem dat in dit natuurgebied honden aangelijnd moeten worden om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Uiteindelijk besluit hij zijn hond toch maar aan te lijnen.

Als je twijfelt of je je hond los mag laten lopen in een bepaald gebied, check dan de borden. Het is natuurlijk beter om hem altijd aan de lijn te houden, voor je het weet is hij weg en gebeuren er ongelukken.

The following two tabs change content below.

Keihardenatuur

Keihardenatuur (Martijn Struijf) ook wel bekend van het beroemde filmpje waarbij er een das aan zijn schoenen snuffelt, is bijna ieder vrij uurtje in het bos te vinden. Met zijn baan bij Landschap Noord-Holland werkt hij aan een betere biodiversiteit. Ook reist hij graag, bijvoorbeeld naar de Baltische staten, om de mooiste plekken te ontdekken.

Roep maar raak!