Blog: Dieren met snelle planga’s

Voor de scholieren en studenten onder ons, is het bijna zomervakantie. De tijd van plakkerige zonnebrand, wandelende rode kreeften en het uitzoeken van die hippe, toffe snelle planga (; jongerenwoord voor zonnebril) waarmee jij de blitz maakt op het strand van jouw favo vakantie bestemming.

Niet alleen is die snelle planga van je de eerste eye-catcher voor een potentiële date, maar helpt hij ook nog enigzins tegen die felle zon die in je oogjes schijnt. Daarnaast voorkomt het meteen van die witte knijpstreepjes op je bruine bakkes, dubbele winst dus. Het is dan ook logisch dat niet alleen wij mensen gebruik maken van de gemakken die de snelle planga ons biedt. Sterker nog, dieren zijn DE uitvinder van dit hippe hoofdversiersel.

In Nederland zijn er verschillende diersoorten die graag staan te shinen met hun snelle planga. Zo heeft bijvoorbeeld de visarend enorm veel baad bij zijn ingebouwde snelle planga. Dagelijks vliegt hij uren boven het water op zoek naar vissen die hij met zijn scherpe klauwen uit het water kan trekken. Zonder die donkere streep rondom zijn ogen zou de schittering van het water hem constant verblinden, maar daar komt zijn snelle planga in actie, die ervoor zorgt dat het meest felle licht deels wordt geabsorbeerd.

Visarend
Visarend

Ook wasberen zijn de trotse eigenaar van een prachtige snelle planga. Deze vuilnisbak struiners zoeken hun voedsel van oorsprong eigenlijk in en rondom het water. Voor hen is een ingebouwd zonnebrilletje ook zeker handig om hun voedsel te kunnen vinden. Tegenwoordig helpt hij vast ook tegen de schittering van de deksel van de vuilnisbak. Ook kleinere dieren zoals de eikelmuis hebben een ingebouwde snelle planga. Omdat ze vooral actief zijn in nacht en het begin van de schemering helpt hun snelle planga hoogstwaarschijnlijk om de eerste felle zonnestralen wat dragelijker te maken. Net als dat wij mensen hem graag inzetten op een brakke dag.

Zo zie je maar, mens of dier, snelle planga’s geven altijd plezier!
Dus als je dadelijk op het strand ligt te bakken, denk er dan aan om je snelle planga erbij te pakken.

The following two tabs change content below.

Natuurrocks

Natuurrocks heeft een enorm enthousiasme over alles wat leeft. Ze heeft een hele toffe werkplek, namelijk bij dierentuin GaiaZOO. Ook organiseerde ze dit jaar de BioBlitz, een 24 uur durende inventarisatie naar wilde planten- en diersoorten in de Zoo. Natuurrocks wordt ontzettend blij van jonge dassen en vuurvliegjes. De soort die ze écht ooit graag wil zien is de eikelmuis.

Laatste berichten van Natuurrocks (toon alles)

Roep maar raak!